Rusya’nın Åubat 2022’de Ukrayna’yı iÅgal etmesinin ardından Rus ve Ukrayna orduları arasındaki savaÅ sosyal medya platformlarında büyük yankı buldu. ÃatıÅma görüntülerinin yayılma hızı özellikle Tiktok uygulamasında baÅ döndürücü bir boyuta ulaÅınca Ukrayna’daki iÅgal “ilk TikTok savaÅı” olarak anılmaya baÅladı. X (eski adıyla Twitter), Instagram, YouTube, Telegram ve Facebook gibi sosyal medya platformları da yarıÅa girince Rusya-Ukrayna savaÅı tarihin ilk “sosyal medya savaÅı” olarak kabul gördü. Reporter dergisine göre; sosyal medya Åimdi de istihbarat alanında yapılan akademik çalıÅmalarda “Osint” adı verilen ‘açık istihbarat’ın bir alt dalı olarak “Sommint” adıyla tanımlanıyor. Küresel çapta haberlerin daha çok hangi kaynaklar üzerinden takip edildiÄini araÅtıran Pew AraÅtırma Merkezi’nin verilerine göre ise genç ve orta yaÅ grubu haber kaynaÄı olarak sosyal medyayı görüyor. Bu durumun istihbarat dünyasının savaÅ alanı haline gelen sosyal medyanın önemini daha da artırdıÄı kaydediliyor.Â
SÄ°MGESEL GÃRÃNTÃLER
Ukrayna SavaÅı sırasında her iki taraftaki birçok asker, deneyimlerini kaska monte edilen kameralarla kaydetti. Amatör savaÅ yazarları ve foto muhabirleri de ön saflarda yer alarak cephelerden video ve fotoÄrafları sosyal medyada yaydılar. Drone’lardan alınan görüntüler ise her gün haber sitelerinin manÅetlerinde yer alıyor. Drone saldırılarının kuÅbakıÅı videoları, savaÅın simgesel görüntüleri haline geldi.
ÃEVRÄ°MÄ°ÃÄ° SAVAÅ
Ä°srail-Hamas çatıÅmasının görüntüleri de benzer Åekilde viral oldu. Hamas, 7 Ekim 2023’te Ä°srail’e saldırı baÅlattıÄında, sansasyonel videolar ve görseller X ve diÄer sosyal medya platformlarında geniÅ bir Åekilde yayıldı. O zamandan bu yana hem Ä°srail Savunma Kuvvetleri (IDF), hem Hamas hem de çevredeki siviller Gazze’deki çatıÅmaya iliÅkin içerikleri çevrimiçi olarak paylaÅtı.Â
SAHA Ä°STÄ°HBARATI
Pew AraÅtırma Merkezi’nin verileri ile Ukrayna, Rusya, Ä°srail ve Hamas’ın sosyal medya rekabetini karÅılaÅtıran Reporter’da, “Sommint” kapsamında deÄerlendirilen istihbarat ile ilgili Åunlar yer aldı: “Sommint çeÅitli Åekillerde kullanılabilir ancak, düÅman kuvvete ait savaÅçıların yerlerini ve sayılarını ortaya çıkarmak için diÄer istihbarat türleri ile eÅleÅtirildiÄinde belki de ordular için en deÄerli olanıdır. Åu senaryoyu düÅünün: Ukrayna’daki bir sivil, bir köyden geçen Rus zırhlı konvoyunu gösteren bir video yüklüyor. Ukraynalı istihbarat analistleri, ilk incelemenin ardından, eÄer video doÄru bir zaman ibaresi içeriyorsa, gönderiden konvoydaki araçların sayısı ve türleri ile bunların geçtiÄi süre gibi deÄerli bilgiler elde edebilir.”
FÄ°LÄ°STÄ°N KAZANDI!
Reporter’daki verilere göre sosyal medyadaki bilgi savaÅına günümüzde en iyi örnek Ä°srail ile Hamas arasındaki çatıÅmalarda kendisini gösterdi. Hamas’ın Ä°srail’e yönelik 7 Ekim’deki saldırısı ve ardından baÅlayan iÅgalden bu yana, her iki tarafa baÄlı sosyal medya hesapları, küresel kamuoyunu kazanmak için milyonlarca içerik yayınladı. Ä°srail Ordusu’nun uluslararası iletiÅim ofisine yüzlerce yeni personel aldıÄı ortaya çıktı. Ancak veriler, çevrimiçi desteÄin aÄırlıÄının Filistin’de olduÄunu gösterdi. Söz konusu çalıÅmada “Facebook’ta #freepalestine gönderileri #standwithisrael gönderilerinden 39 kat daha fazla” ifadelerine yer verildi.
ertan.altan@haberglobal.com.trÂ
Kaynak: Web Ãzel